top of page

ORTHODONTIE

 

HELP, IK MOET EEN BEUGEL

Tuurlijk, een beugel ziet er misschien niet heel cool uit (vinden wij natuurlijk wel), een beugel zorgt wel voor rechte tanden. En dat is niet alleen mooi, het is ook gezond. Dus even doorbijten dan zien jouw tanden er overeen tijdje helemaal strak uit.

​

​

ALLERLEI SOORTEN EN MATEN

 

Er bestaan allerlei soorten beugels: groot, klein, binnen, buiten, vast, los… noem maar op.

​

Blokbeugel (of: activator)

​

Een blokbeugel zorgt ervoor dat je boven- en ondertanden mooi op elkaar aansluiten. Je draagt hem zo vaak mogelijk: op school, in bed, voor de tv, eigenlijk overal. Je doet hem alleen uit om te eten, je tanden te poetsen en te sporten. In het begin kan het een beetje pijn doen, maar daarna gaat het vanzelf.

Opbeetplaat

​

Als je boventanden te ver over je ondertanden gaan dan moet je een opbeetplaat. Je draagt hem altijd, 24 uur per dag, dus ook met eten. Hij gaat er alleen uit om je tanden te poetsen. In het begin voelt de beugel gek, omdat je kiezen niet op elkaar komen. Dat went vanzelf.

Expansieplaat

​

Deze beugel heb je nodig als je bovenkaak te smal is. Door 1x per week (zeker niet vaker!) aan een schroef te draaien, duw je je tanden verder uit elkaar. Je draagt de beugel de hele dag, ook met eten, sporten en slapen.

TPA (transpalatinal arch)

​

Een TPA zijn 2 bandjes om je bovenste kiezen achterin. Ze zitten met een draad aan elkaar vast. Zo zetten we je kiezen beter weg zodat andere tanden genoeg ruimte hebben. De beugel zit vast in je mond en kun je er niet zelf uithalen.

LLA (lower lingual arch)

​

Een LLA is hetzelfde als een TPA maar dan voor je onderste kiezen. De beugel zet de kiezen goed zodat andere tanden ruimte hebben. Ook deze beugel zit vast in je mond en kun je er niet zelf uithalen. Vaak krijg je deze beugel als je nog veel kiezen moet wisselen.

Buitenboordbeugel (of: headgear)

​

Deze beugel ken je vast wel, hij valt namelijk nogal op. Je hebt deze beugel nodig als er niet genoeg ruimte is voor al je tanden en je boven- en ondertanden niet goed aansluiten. Je hoeft hem gelukkig niet de hele dag op en sowieso niet op school of tijdens het sporten.

Spinbeugel (of: hyrax)

​

Deze beugel zit vast in je mond. Met een speciaal sleuteltje draai je er iedere dag aan. Zo gaan je boventanden verder uit elkaar. Deze beugel werkt heel snel, dus moet je elke week bij ons langskomen. Als er genoeg ruimte is, moet hij nog 3 maanden blijven zitten. Dan hoef je er niet meer aan te draaien. Soms komt er een spleet tussen je voortanden. Dat is niet erg en gaat vanzelf weer weg.

Vaste beugel (of: plaatjesbeugel, of: slotjesbeugel)

​

Je hebt deze beugel vast wel eens gezien. Op elke tand plakken we een klein slotje waar een draadje doorheen komt. Zo krijg je rechtere tanden. Bij deze beugel horen ook elastiekjes die zorgen dat je tanden goed op elkaar blijven passen. De beugel zit vastgeplakt en kun je dus niet uit doen. In het begin kan de beugel best een beetje pijn doen. Het is belangrijk dat je goed voor de beugel zorgt. We leggen je uit hoe je moet poetsen en je moet voorzichtig zijn met eten, zoals: geen harde of plakkerige dingen (zoals nootjes, snoep en kauwgom) en niet te veel frisdrank met bubbels.

Spalkje

​

Een spalkje is een draadje aan de achterkant van je tanden. Zo blijven je tanden op hun plek nadat je beugel eruit is. Het spalkje blijft in principe voor altijd zitten.

Nachtbeugel

​

Dit is een losse beugel die je alleen ‘s nachts in hoeft. Je gebruikt het nadat je andere beugels eruit zijn om te zorgen dat je tanden op de goede plek blijven. Na ongeveer 2 of 3 jaar is ook deze beugel niet meer nodig.

Informatie orthodontie

Orthodontie; Informatie

voor ouders & verzorgers

WIJ ZIJN TANDARTS EN ORTHODONTIST IN ÉÉN

Een recht gebit is niet alleen mooier maar kan ook problemen aan tanden en kiezen voorkomen. Als onze tandartsen bij uw kind tanden zien die niet helemaal goed staan dan gaan we daarover met u in gesprek. Wij hebben een eigen afdeling orthodontie (= beugels) die uw kind daarbij kan helpen. U kunt hier uiteraard ook zelf naar vragen bij onze tandartsen.

​

 

EEN BEUGEL IS MAATWERK

Elk gebit is anders en vraagt om een eigen aanpak. Het moment waarop je met een beugel kunt beginnen is voor ieder kind anders. Dat kan zijn als een kind alle tanden heeft gewisseld maar soms is het juist beter om al daarvoor te beginnen.

​

We hebben veel verschillende soorten beugels en stellen met u en uw kind een plan op welke beugel wanneer nodig is. U moet er wel rekening mee houden dat de hele behandeling 2 tot 3 jaar kan duren en uw kind in die tijd 20 tot 30 keer bij ons langs komt. Het eindresultaat zijn mooie en zo recht mogelijke tanden. In het begin gaat dat snel, later worden de stapjes kleiner. Zodra de optimale situatie voor uw kind is bereikt, is de behandeling klaar. Dan plaatsen we een spalkje en/of geven we een nachtbeugel om de mooie rechte tanden zo te houden.

​

 

HOE WERKT HET?

Nadat onze tandartsen uw kind doorverwijzen, nodigt onze afdeling orthodontie u en uw kind uit voor een aantal afspraken:

 

1. Tijdens de eerste afspraak maken we kennis en bekijken we of een beugel voor uw kind een goed idee is. Als we besluiten verder te gaan, volgen nog twee afspraken.

​

2. De tweede afspraak maken we foto’s van het gebit en het gezicht. Daarmee kan de orthodontist een gericht behandelplan voor uw kind maken.

​

3. Als u voor de derde keer langskomt bespreken we het behandelplan. Daarin leggen we uit welke beugel of beugels we voor uw kind voorstellen. Ook geven we een inschatting van de duur en de kosten van de totale behandeling. Uiteraard kunt u tijdens deze afspraak al uw vragen stellen. Als u het eens bent met het behandelplan maken we een nieuwe afspraak om de beugel te plaatsen.

​

 

DE KOSTEN

De precieze kosten van een beugel hangen af van het exacte behandelplan. Over het algemeen moet u rekening houden met een totaal van 2500 tot 3000 euro, verspreid over de hele duur van de behandeling. De kosten voor een beugel worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sluit daarom een aanvullende verzekering voor orthodontie af als uw kind een beugel nodig heeft. Kijk daarbij goed tot welk bedrag de verzekering vergoedt. Als u verzekerd bent voor orthodontie, dan gaan onze rekeningen (gestuurd door Infomedics) direct naar uw verzekeraar. U krijgt alleen zelf de rekening als uw verzekering deze niet (meer) vergoedt of maar voor een deel vergoedt. Dit hangt af van uw verzekering. 

bottom of page